Kirada Yüzde 25 Sınırı ve Zorunlu Arabuluculuk Sistemi Çözüm Getirmedi
Türkiye’de barınma krizi derinleşirken, 2022 yılında geçici bir düzenleme olarak devreye alınan ancak daha sonra uzatılan kirada yüzde 25 sınırı, Eylül 2023’te başlatılan zorunlu arabuluculuk sistemi ile sorunu çözemedi. Ev sahibi-kiracı davaları adeta mahkemeleri kilitledi ve ilk duruşmaların tarihleri için bir yıl beklemek gerekti. Uygulama tarihinin uzatılmasıyla tepkilere neden olan kirada yüzde 25 sınırının artık 1 Temmuz’dan sonra sona ermesi bekleniyor.
Kira Artışlarında Geçmişe Dönüş
Kirada yüzde 25 zam sınırının sona ermesiyle kira artışlarında geçmişteki uygulamaya geri dönülüyor. 1 Temmuz’dan itibaren kira artışlarının yıllık tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksi ortalaması alınarak yapılması bekleniyor. Uzmanlar, uygulamanın kaldırılmasının piyasayı etkilemeyeceğini ifade etse de ev sahiplerinin tekrar sahaya inmesiyle kira tespit davalarının bir süre daha gündemi meşgul edebileceği belirtiliyor.
Uzman Görüşleri
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kirada yüzde 25 zam sınırının taraflar tarafından yüksek oranda uygulandığını ancak son dönemde düştüğünü belirtti. Kiraz, düzenlemenin kaldırılmasının piyasanın birkaç yıl içinde normale dönmesini sağlayacağını ifade etti. Diğer bir hukukçu olan Avukat Çiğdem Kezer ise düzenlemenin piyasanın dengelenmesine katkı sağlayacağını ve kiralık sosyal konutların artırılması gerektiğini vurguladı.