Türkiye’de Gıda Fiyatlarındaki Artış Devam Ediyor
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun yapılan “Halkın Enflasyonu” araştırması sonuçlarına göre, dünya genelinde gıda fiyatları son bir yılda %10,5 oranında gerilerken, Türkiye’de bu fiyatlar 46 aydır artmaya devam ediyor. Mart ayında ise gıda fiyatlarında bir önceki aya göre %5,9 oranında bir artış yaşandığı belirlendi. Yılın ilk üç ayında ise gözlenen %22,5’lik artış, yıllık bazda %105,1 olarak gerçekleşti.
Yoksulların Harcamalarının Büyük Kısmı Gıdaya Gidiyor
KAMUAR tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de en yoksul %20’lik kesim harcamalarının %35,8’ini gıda için yapıyor. Bu durum, gıda fiyatlarındaki artışın sabit gelirli ve yoksul kesimleri en fazla etkilediğini gösteriyor. TÜİK’in enflasyon hesaplamalarında gıdanın ağırlığı %25 olduğundan, gerçek yaşamda hissedilen enflasyonun resminin tam olarak yansımadığı belirtiliyor.
Yüksek Enflasyonun Faturası Yoksullara Çıkıyor
İktidarın uyguladığı politikaların tetiklediği yüksek enflasyon sürecinin en ağır faturasını gıda fiyatları yüzünden yoksullar ödemeye devam ediyor. Eylül 2021’den bu yana gıda fiyatlarında %721’lik bir artış yaşandı. Bu durum, Türk lirasının satın alma gücünü azaltırken, tarım sektörünün girdi maliyetlerini artırarak ve fiyatları yükselterek tüm harcama gruplarında yüksek bir enflasyon sürecini tetikliyor.
Mart 2024 Gıda Fiyatlarındaki Değişim
Mart ayında, ekmek, pirinç, un, bulgur grubu dışındaki tüm gıda harcama gruplarında fiyatlar arttı. Et-balık, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze gibi temel gıda maddelerinde önemli artışlar yaşandı. Martta bir önceki aya göre, vatandaşlar gıda sepeti için %5,9 daha fazla para ödemek zorunda kaldılar.
Üç aylık dönemde ise gıda fiyatlarında toplam %15,7’lik bir artış gerçekleşti. Yıllık bazda ise ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında %48,8, et-balık fiyatlarında %112,6, meyve fiyatlarında %183, sebze fiyatlarında %246,7 oranında artış gözlendi.