Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. News Tanıtım

Haber Bizde – Haberbizde.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Eğitim
  4. »
  5. TÜİK Raporuna Göre Yükseköğretimde İstihdam ve Gelir Durumu

TÜİK Raporuna Göre Yükseköğretimde İstihdam ve Gelir Durumu

haber haber -
80 0

Lisans ve Ön Lisans Mezunları İçin İstihdam ve Gelir Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yükseköğretimde tercih kaosu yaşayan adaylar için önemli bir rapor yayınladı. Raporda, lisans ve ön lisans mezunlarının ortalama gelir ve iş bulma süreleri detaylı bir şekilde hesaplandı.

Lisans Mezunlarında En Yüksek İstihdam Oranı ve İlk İş Bulma Süreleri

TÜİK verilerine göre, lisans mezunlarında en yüksek istihdam oranı %96.2 ile özel eğitim öğretmenliği bölümünde gerçekleşti. Ancak YÖK, geçen yıl 3 bin 494 olan kontenjanı 814 kişi düşürerek 2 bin 685’e indirdi. Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi ise ortalama 14.4 ay olarak hesaplandı.

En Yüksek Gelire Sahip 34 Bölüm Sıralandı

Raporda, ortalama kazancın en yüksek olduğu 34 bölüm sıralandı ve ilk sırayı pilotaj bölümü aldı. Tıp mezunları ise maaşlarıyla 25’inci sırada yer aldı.

Pilot Maaşları ve İstihdam Durumu

Türkiye’de pilotların maaşları dikkat çekici bir şekilde yüksek. 10 yıllık pilotun aylık maaşı 152 bin TL iken, kaptan pilotlar 400 ile 600 bin TL arasında maaş alıyor. Yurtdışında ise pilot maaşları daha da yüksek seviyelerde seyrediyor.

Sağlık ve Eğitim Alanında İstihdam

TÜİK verilerine göre, lisans mezunlarında en yüksek istihdama sahip bölümler özel eğitim öğretmenliği, tıp, dil ve konuşma terapisi, elektrik öğretmenliği ve ebelik oldu. Sağlık alanında iş bulma süreleri de dikkate alındığında, bu bölümler öne çıktı.

Pilotaj Eğitimi ve Maliyeti

Pilotaj eğitimi oldukça yüksek maliyetli bir süreç. Türkiye’de sadece bir devlet üniversitesinde pilotaj bölümü bulunuyor ve kontenjanlar sınırlı. Öğrencilerin bu alanda eğitim alırken dikkat etmeleri gereken yüksek maliyetler ve kontenjan sınırlamaları bulunuyor.

Uzman Görüşü ve TÜİK Verilerinin Değerlendirilmesi

Uzmanlar, TÜİK verilerinin adayları bazı konularda yanıltabileceğini vurguluyor. Pilotaj gibi alanlarda kontenjan sınırlamaları ve maliyetler dikkate alındığında, öğrencilerin tercihlerini yaparken detaylı bir değerlendirme yapmaları önem taşıyor. Adayların, yüksek maaş beklentisiyle seçim yaparken maliyetlerin de göz önünde bulundurulması gerektiği belirtiliyor.

İlgili Yazılar