En Yüksek İstihdam Oranına Sahip Bölümler
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yükseköğretim istihdam göstergelerini içeren bir rapor yayınladı. Rapora göre, lisans mezunları arasında özel eğitim öğretmenliği bölümü %96.2 ile en yüksek istihdam oranına sahip oldu.
Lisans ve Ön Lisans Mezunlarının İş Bulma Süreleri
TÜİK verilerine göre, lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi 14.4 ay, ön lisans mezunlarının ise 15.9 ay olarak hesaplandı.
Yüksek Gelire Sahip Meslekler
Raporda pilotaj bölümü en yüksek gelire sahip meslek olarak sıralandı. Tıp mezunlarının ise gelir sıralamasında 25. sırada yer aldığı belirtildi.
Pilot Maaşları ve Uçuş Ücretleri
Türkiye’de 10 yıllık bir pilotun aylık maaşı 152 bin TL‘den başlarken, kaptan pilotların 400 ile 600 bin TL arasında maaş aldığı ifade edildi.
Pilotaj Bölümü ve Eğitim Ücretleri
Türkiye’de sadece 6 üniversitede pilotaj eğitimi verildiği ve bu bölümde eğitim ücretlerinin yüksek olduğu vurgulandı. Pilotaj bölümüne ilginin artmasına rağmen kontenjanların sınırlı olduğu belirtildi.
TÜİK Verileri ve Uzman Görüşü
Uzmanlar, TÜİK verilerinin bazı durumlarda adayları yanıltabileceğini ve farklı meslekler arasında ciddi farklar olduğunu belirtti. Özellikle pilotaj gibi bölümlere ilginin artmasına rağmen kontenjanların yetersiz olduğu vurgulandı.
2024-2025 Yılı Vakıf Üniversiteleri Pilotaj Öğrenim ve Uçuş Ücretleri
– Özyeğin Üniversitesi: 950 bin TL + 60 bin Euro uçuş ücreti
– THK Üniversitesi: 580 bin TL + 80 bin dolar uçuş ücreti
– Karatay Üniversitesi: 440 bin TL + 59 bin 500 Euro uçuş ücreti
– İstanbul Aydın Üniversitesi: 300 bin TL + uçuş ücreti
– İstanbul Okan Üniversitesi: 8 taksitle 527 bin TL + uçuş ücreti