Posted By HaberBizde Posted On

Türkiye dijital liraya ne zaman geçiyor?

Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan dijital lira vurgusu, pek çok kişiyi Türkiye’nin dijital para birimine ne zaman geçeceği konusunda meraklandırdı.

Dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan OVP’de Türk parasının dijitalleşmesi için çalışmalara devam edileceği ifade edildi.

Aynı zamanda dünyadaki dijital ve yeşil dönüşüm gibi eğilimlerin dikkat alınacağı bildirildi.

Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) denilen dijital paralarla ilgili dünyadaki pek çok merkez bankası gibi olduğu günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) de bir süredir çalışma yürütüyordu.

OVP’de ise çalışmaların geleceğine dair çeşitli ipuçları yer aldı.

“DİJİTALLEŞME ADIMLARI HIZLANACAK”

Programda, finans dünyasında dijitalleşme yönünde adımların hızlandırılacağı ve bu konuda mevzuat düzenlemelerinin yapılacağı belirtildi.

Metinde, “Ülke içinde finansal alanda kullanılan teknoloji ekosisteminin geliştirilmesini ve finans sektöründe dünyada dijitalleşmede öncü ülkeler arasında olmasını destekleyecek şekilde bilgi sistemlerine ilişkin mevzuatın güncellenmesine devam edilecektir” ifadelerine yer verildi.

Programda araştırmaların pilot projelerinin devam edeceği  de vurgulandı. Program metninde şu ifadelere yer verildi:

“Dijital paranın teknolojik, ekonomik ve hukuki yapıları çalışmalarının sonuçları da değerlendirilerek Dijital Lira Araştırma Araştırma ve Geliştirme Projesi birinci faz pilot bulguları doğrultusunda, daha yaygın ve geniş katılımlı ileri aşama pilot testlere devam edilecektir.”

EYLÜL’DE PİLOT UYGULAMA BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önceki Başkanı Naci Ağbal, Türkiye’nin merkez bankası dijital para birimi için “kavramsal” araştırma sürecinin tamamlandığını ve pilot testlere 2021’in ikinci yarısında başlanmasının planlandığını duyurmuştu.