Posted By HaberBizde Posted On

Mutlaka Okumanız Gereken Siyer Kitapları Minber’de!

Dini kitaplar içerisinde en çok okunan kitap türlerinden bir tanesini siyer kitapları oluşturuyor. İslamiyet’in tarihini ve peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını merak eden Müslümanlar, çoğunlukla siyer literatürüne yöneliyor. Dolayısıyla siyer kitapları hakkında en çok merak edilen sorular da “Siyer Nedir?”, “Siyer nasıl yazılır?” ve “Siyer nasıl öğrenilir?” gibi sorular oluyor. Avrupa’nın en büyük İslami ürün marketi Minber, kapsamlı dini kitaplardan oluşan koleksiyonunda mutlaka okunması gereken siyer kitaplarına da yer veriyor. Tüm Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanların İslami ürün ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen Minber, siyer alanına merak salanlar için benzersiz bir kaynak yoğunluğuna sahip. İşte en çok merak edilen siyer terimleri, en iyi siyer kitabı örnekleri ve siyer ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

Siyer Nedir?

Siyer kitaplarının peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını anlattığı, Müslümanların çok büyük bir kısmı tarafından biliniyor. Yine de “Siyer nedir?” sorusuna ayrıntılı bir cevap vermek gerekebiliyor. Siyer kelimesi köken olarak sire ve siret kelimelerinden geliyor. Bu iki kelimenin çoğulu olan siyer sözcüğünün sözlük anlamı ise “davranış, tutum, yol, alışkanlık, bir kişinin ahlakı, yaratılışı ve yaşam öyküsü”. Günümüzdeki ve İslam literatüründeki anlamıyla siyer ise biyografi ve yaşam öyküsü anlamlarına geliyor.

Hz. Muhammed’in hayat hikayesini anlatan tüm kitaplar genel olarak siyer kelimesiyle ifade edilse de, bu kitaplara literatürde aslen Siyer-i Nebi deniyor. Siyer, asri İslam literatüründe birçok disiplinden aynı anda yararlanmayı gerektiriyor. Belirli bir tarih aralığını kapsadığı için tarih ile ve İslam peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını anlattığı için de hadis ile bağlantılı olarak kabul ediliyor.

Siyer Nasıl Yazılır?

En köklü literatürlerden biri olan siyer yazımı, aslında çok uzun süredir devam eden bir gelenek. Dünyanın her yerinden pek çok Müslümanın Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatına ilgi duyması sebebiyle, bu kitapların yazım süreçleri de oldukça ilgi çekiyor. “Siyer nasıl yazılır?” sorusuna, siyer edebiyatı hakkındaki diğer sorular kadar kolay bir cevap verilemiyor. Siyer yazan alimler, hem peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hakkında hem de fıkıh ve hadis konularında yoğun bir bilgi birikimine de sahip oluyor. Dolayısıyla siyer yazımı, pek çok farklı kaynaktan yararlanılan uzun ve kapsamlı bir süreç olarak biliniyor.

Kesinlikle Okunması Gereken Siyer Kitapları

Hem İslamiyet’i tüm yönleri ile yaşamak hem de İslam tarihine aşina olmak isteyenler için en verimli kaynaklar olan en iyi siyer kitabı türleri, Minber’de sizleri bekliyor. Siyer terimlerinin, Hz. Muhammed ve sahabelerinin de hayatlarının yer aldığı en iyi siyer kitaplarından bazıları ise şöyle:

Kainatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı – Salih Suruç

Milli Eğitim Bakanlığı’nın da tavsiye ettiği mutlaka okunması gereken siyer kitaplarından biri olan Kainatın Efendisi Peygamberimizin Hayatı, aynı zamanda Siyer Ödülü Dünya Birincisi bir eser. Tam 848 sayfalık bu dev kaynak, Salih Suruç’un en değerli yazınlarından da bir tanesi.

Peygamberler Tarihi

Mustafa Necati Bursalı tarafından hazırlanan Peygamberler Tarihi, 4 ciltten oluşan kapsamlı bir siyer kaynağı olarak en çok okunan siyer kitaplarından biri. Bu benzersiz eser, Hz. Adem Aleyhisselam’dan başlayarak peygamber efendimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar tüm peygamberlerin hayatına ışık tutuyor.

Sahabiler Ansiklopedisi

Minber’in online mağazasından iki cilt halinde edinilebilen Sahabiler Ansiklopedisi, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sahabelerinin karakterlerine, yaşayışlarına ve mücadelelerine derinlemesine yer veren ve her Müslümanın kütüphanesinde yer alması gereken benzersiz bir kaynak olarak İslam literatüründe yer buluyor.